Ungerplein

Rotterdam

Projectontwikkeling

Architecten

Jo van den Broek (1928-1932)
Hylkema Erfgoed (renovatie 2023)

Als onderdeel van Ungerpleincomplex aan de Schiekade werd in 1932 de Ungerpleinflat opgeleverd. Vanaf de jaren zestig werd het gebouw gebruikt als kantoor en raakte de staat van onderhoud en de uitstraling van het gebouw in het geding.

49 huurappartementen

2024 geplande oplevering

Over het project

In de periode 1928-1934 werd het Ungerpleincomplex aan de Schiekade gerealiseerd naar een ontwerp van architect Jo van den Broek, in samenwerking met Heinrich Leppla. Onderdeel van het complex is de Ungerpleinflat op de hoek van de Schiekade en het toen gerealiseerde Ungerplein. Speciaal voor de financiering van de torenflat werd door aannemer Van Vliet en Van Dulst de eerste Rotterdamse flatbouwmaatschappij NV opgericht. De flat was na oplevering met 43 meter het hoogste woongebouw van Nederland en vermoedelijk zelfs van Europa.

Duurzaamheid

Met de volledige renovatie van de Ungerpleinflat wordt negentig jaar na de realisatie de levensduur van het gebouw met decennia verlengd. Het materiaalgebruik voor de 49 huurwoningen is hiermee veel beperkter dan met nieuwbouw. De renovatie zet naast het herstel van het Rijksmonument in op een sterke energetische upgrade van het gebouw. Door onder andere goede isolatie en stadsverwarming krijgen de huurwoningen een A-label. Het herstellen van het Rijksmonument op deze prominente plek, draagt bij aan een upgrade van de omgeving. Na jarenlange leegstand en slecht onderhoud krijgt het gebouw na de renovatie haar status terug.