Hoofdweg 256-260

Rotterdam

Projectontwikkeling

Architecten

GROOSMAN architecten
MTD Landschapsarchitecten

Aan de Hoofdweg in Rotterdam transformeert Leyten twee bestaande kantoorgebouwen tot een studentencomplex. Daarnaast wordt een houten woontoren met betaalbare huur- en koopappartementen gerealiseerd.

116 koop- en huurappartementen

285 studentenwoningen

2025 planning startbouw

Over het project

Aan de Hoofdweg in Rotterdam transformeert Leyten twee bestaande kantoorgebouwen tot een studentencomplex. Daarnaast wordt een houten woontoren met betaalbare huur- en koopappartementen gerealiseerd. De bestaande cultuurhistorische woning aan de Hoofdweg blijft hierbij behouden. Deze ontwikkeling draagt bij aan de ambitie van de gemeente Rotterdam om meer betaalbare woningen te realiseren en de Alexanderknoop – het gebied rond trein- en metrostation Rotterdam Alexander in de wijk Prins Alexander – te verdichten.

Onder de verhoogde binnentuin van het carré komen parkeerplaatsen. Een autovrij voorplein verbindt de toren, het carré en de historische woning en wordt een kwalitatieve verblijfsplek. Door een vernieuwde, groene inrichting van het omliggende terrein wordt de locatie verankerd in het oorspronkelijke slagenlandschap.

Duurzaamheid

Het project aan de Hoofdweg is een voorbeeld van circulair ontwikkelen. De historische woning blijft behouden en krijgt een nieuwe, sociale functie. Bij de transformatie van de kantoren blijft het betonnen casco staan. De woontoren krijgt een betonnen kern met houten vloeren en kolommen. Daarnaast krijgen de woontoren en het carré een innovatieve en duurzame gevelafwerking van bamboe. Dit alles zorgt voor een ontwikkeling met een beperkte CO2 uitstoot. Warmte en koeling voor de woningen worden geleverd via een nieuw WKO-systeem of het warmtenet.

De groene inrichting van het terrein verbetert de biodiversiteit. Bestaande bomen blijven staan waar dat kan en worden aangevuld met nieuwe bomen. De binnentuin en het groendak van het carré zorgen voor extra verkoeling en waterberging.

Maatschappelijke impact

Het project sluit aan op de behoefte aan studentenwoningen en betaalbare woningen in Rotterdam. Binnen het studentencomplex worden verschillende gedeelde voorzieningen en ontmoetingsplaatsen gerealiseerd. Er komen gedeelde buitenruimtes, een wasserette, gedeelde werkplekken en ontspanningsruimtes. Zo wordt het vormen van een gemeenschap gestimuleerd en eenzaamheid onder studenten tegengegaan.

Op het uitnodigende voorplein kunnen bewoners van beide gebouwen en bezoekers elkaar ontmoeten. In de historische woning worden een gemeenschappelijke huiskamer en logeefunctie gecreëerd. Het project maakt van de Alexanderknoop een levendige entree, grenzend aan de fietsroute tussen Alexander en Rotterdam centrum.