Stadhuisplein 9-23

Rotterdam

Projectontwikkeling

Architect

Kraaijvanger architecten

Het Stadhuisplein is het bekendste horecaplein van Rotterdam en is een belangrijke verbinding tussen de Coolsingel en de Lijnbaan. Leyten is eigenaar van het gebouw Stadhuisplein 9-23 aan de noordkant van het plein. Het gebouw bestaat uit een tweelaagse plint met drukbezochte horecagelegenheden en vier lagen kantoorruimtes.

1.750 m² horeca

3.000 m² kantoor

2025 planning startbouw

Over het project

Leyten zal het pand herontwikkelen en het opnieuw een uitstraling geven die representatief is voor het centrum van Rotterdam. Door een ingrijpende renovatie worden de horeca en kantoren vernieuwd en naar de standaarden van de huidige tijd gebracht. Hierbij geeft Leyten een positieve wending aan de jarenlange geluidshinder op het Stadhuisplein. Door het uitbreiden van de horeca aan de voorzijde worden nieuwe puien met goede geluidsisolatie geplaatst. Hierdoor ontstaat in de directe omgeving van het Stadhuisplein een goed woon- en leefklimaat.

Duurzaamheid

Door de herontwikkeling/renovatie wordt een grote sprong gemaakt in de energieprestatie van het gebouw. Op dit moment heeft het gebouw een energielabel F; na renovatie zal dit uitkomen op A. Deze energiestatus wordt bereikt door het hele gebouw te voorzien van nieuwe gevels en installaties, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Door het gebruik van een CO2 neutrale gevelsteen en de keuze voor renovatie wordt de CO2 belasting verder verlaagd.

Maatschappelijke impact

Het gebouw is technisch over zijn levensduur heen en de rommelige terrassen en inrichtingen passen niet meer bij het moderne centrum van Rotterdam. Met de herontwikkeling krijgt het Stadhuisplein een nieuwe impuls en zal het na oplevering weer een aantrekkelijke verblijfsplek zijn voor alle Rotterdammers.