Insulindestraat

Rotterdam

Projectontwikkeling

Architect

Van Bergen Kolpa Architecten

Aan de Insulindestraat 250 ontwikkelt Leyten een gevarieerd woongebouw van zeven bouwlagen met zo’n vijftig eenheden. De woningen bestaan uit beneden-bovenwoningen en appartementen.

44 woningen

Over het project

Aan de Insulindestraat 250 ontwikkelt Leyten een gevarieerd woongebouw van zeven bouwlagen met zo’n vijftig eenheden. De woningen bestaan uit beneden-bovenwoningen en appartementen. Ongeveer 55% van de woningen valt binnen het betaalbare segment. Het gebouw, grenzend aan het Hofbogenpark, bestaat uit twee schijven en een collectieve binnentuin. Een aantal woningen krijgt een patiotuin die hier direct op aansluit. Het ontwerp van Van Bergen Kolpa Architecten sluit aan op het voormalige industriële karakter en de baksteenarchitectuur van de Insulindestraat.

Duurzaamheid

In het project wordt nadrukkelijk ingezet op een groene leefomgeving. Het Hofbogenpark dat wordt gerealiseerd door de gemeente Rotterdam is een mooie aanleiding om het groen tegen, op en in het gebouw door te trekken. De binnentuin wordt een groene oase waar bewoners elkaar ontmoeten. Doordat de biotopen worden doorgetrokken krijgen de patio en gevel grenzend aan het Hofbogenpark een natuur-inclusieve waarde. Daarnaast wordt er nadrukkelijk ingezet op een houten constructie van het gebouw, zodat de milieu-impact van de ontwikkeling wordt beperkt.

Maatschappelijke impact

Door een collectieve binnentuin waar de galerijen van de bovenliggende bouwlagen op aansluiten, worden ontmoetingen actief gestimuleerd. Het ‘verstoppen’ van de lift op de begane grond en een uitnodigende opgang naar de binnentuin dragen daar aan bij. De omwonenden worden door uitgebreide participatie bij de bouw betrokken: in het ontwerp is actief ingezet op een zo gunstig mogelijke oriëntatie voor de naastgelegen buren.