Spoordok Leeuwarden van start met wooncomplex voor studenten

De ontwikkeling van de nieuwe Leeuwarder wijk Spoordok (275.000 m2 met ruim 2000 woningen) zal de komende jaren vorm gaan krijgen. De totale ontwikkeling zal tot zeker 2040 duren en is opgedeeld in 4 deelgebieden maar met een tweetal projecten kan op korte termijn worden gestart. Een van die projecten…

De ontwikkeling van de nieuwe Leeuwarder wijk Spoordok (275.000 m2 met ruim 2000 woningen) zal de komende jaren vorm gaan krijgen. De totale ontwikkeling zal tot zeker 2040 duren en is opgedeeld in 4 deelgebieden maar met een tweetal projecten kan op korte termijn worden gestart. Een van die projecten is de ontwikkeling van een wooncomplex op de rand van het Spoordok gebied en de binnenstad van Leeuwarden. Aan de Wester Stadsgracht en Lange Marktstraat zal Leyten ruim 350 studentenwoningen en ca. 50 appartementen gaan realiseren. Het gebouw bestaat uit een toren van 15 verdiepingen, geflankeerd door twee lagere vleugels die de bestaande parkeergarage omzomen, de andere zijden van de parkeergarage worden voorzien van een groene gevel.

 

Er zal een mix van zelfstandige en onzelfstandige studentenwoningen worden gerealiseerd. De onzelfstandige woningen die in clusters van 5 of meer, voorzieningen als een woonkamer-keuken delen, richten zich op het creëren van een huishouden onder de bewoners waarmee eenzaamheid, een urgent thema onder studenten en jongeren, wordt tegengegaan. Ook voor de zelfstandige woningen zullen veel gemeenschappelijke ruimtes worden gemaakt zoals een daktuin, multifunctionele woonkamers en studieplekken. Een toegewijde community-manager bevordert sociale interactie en ondersteunt een veilige, hechte woonomgeving.

 

Dit project sluit aan op eerdere ontwikkelingen van Leyten in Leeuwarden, zoals het naastgelegen complex Markt058 met ruim 500 studentenwoningen en 12.000 m2 commerciële voorzieningen. De bouw start naar verwachting in de 2de helft van 2026.

 

De gemeente Leeuwarden steunt het plan en heeft met betrekking tot de ruim 350 studentenwoningen een aanvraag gedaan voor de rijkssubsidie Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA-subsidie).