Houten Muskusos van Waakop Reijers vindt nieuw thuis in Markt058 Leeuwarden

Houten Muskusos van Waakop Reijers vindt nieuw thuis in Markt058 Leeuwarden

Het betreft een enorm beeld van een Muskusos volledig vervaardigd uit hout door de Rotterdamse kunstenaar Tom Waakop Reijers(1948), die onder andere ook het beeld van Coen Moulijn bij De Kuip maakte.

De Muskusos, gerealiseerd in 2017, heeft een hoogte van 280 cm, een breedte van 130 cm, en een lengte van 300 cm. Met een gewicht van 900 kilo is het een imposante verschijning.

Het kunstwerk stond jarenlang in een historisch pand in Rotterdam Crooswijk, maar moest daar vertrekken vanwege de herontwikkeling van het pand. Waakop Reijers zocht lange tijd naar een nieuwe bestemming, sprak met diverse Rotterdamse culturele instellingen maar vanwege de omvang van het beeld bleek een nieuw thuis niet makkelijk gevonden. Via de nieuwe eigenaar van het pand kwam Leyten in beeld en kwam het plan voor een verhuizing naar Markt058 in Leeuwarden tot stand. De verhuizing was een logistieke uitdaging, die met behulp van een dappere transporteur, kraan, vrachtwagen, pompwagen en 15 enthousiaste studenten werd volbracht.

De keuze voor Markt058 als nieuwe locatie draagt een symbolische betekenis met zich mee. Eeuwenlang vond op deze plek de veemarkt plaats, en nu staat hier het houten meesterwerk dat de verbinding tussen verleden en heden symboliseert. De centrale hal, waar het beeld nu prijkt, vormt het hart van Markt058. Na jaren onder het stof in een verlaten pand verrijkt het  kunstwerk van Waakop Reijders nu een levendige en inspirerende omgeving, met dagelijks ongetwijfeld voldoende aandacht van de 500 studenten die wonen in Markt058.

Voor meer informatie over het werk van kunstenaar Tom Waakop Reijers: www.tomwaakopreijers.nl